Stránky

pátek 1. června 2012

Sport

Fotbalová hvězda bez kopaček a Nas ně dogonjat


Už zbývají poslední dny! Fotbaloví fanoušci se totiž velice brzy sejdou na polských a ukrajinských stadionech, aby fandily svým týmům. Možná je zrovna příhodný čas připomenout si, jak probíhalo poslední Mistrovství Evropy ve fotbale.

Zvítězil kolektivní fotbal

ME ve fotbale se v roce 2008 konalo v Rakousku a ve Švýcarsku. Obhájci titulu, Řekové, zklamali. Ve skupině nezískali jediný bod a jeli domů. Pravda, svou defenzivní hrou, s níž vydřeli předposlední evropský šampionát, se ani žádný zázrak nečekal. Avšak hvězdná Francie, od které se nějaký úspěch naopak očekával, jela po základní skupině domů také. Upřímně řečeno, ze tří zápasů získat jediný bod a vykoledovat si ostudné skóre 1:6, to o něčem svědčí. Když už rozebíráme zklamání, nelze vypustit naši reprezentaci. Nadějně rozehraný zápas s Tureckem dával vidinu čtvrtfinále. Turecký chladnokrevný obrat v posledních minutách opařil snad všechny české fanoušky. Ale teď trochu veseleji. Celý turnaj byl ve znamení spanilé jízdy Španělů, kteří ztratili body pouze ve čtvrtfinále s Itálií. Španělé se tak po čtyřiačtyřiceti letech vrátili na evropský trůn. Svou kombinační hrou byli opravdu nepřemožitelní. Zlato jim patří zcela zaslouženě.

Nevyhrál, přesto zvítězil

Přestože se na hře Španělů potvrdilo, že fotbal je kolektivní hra, jedna individualita nakonec přece jen vynikla. A se Španělskem neměla kupodivu nic společného. Tato výjimečná osobnost ke svému umění nepotřebovala ani kopačky. Byl to trenér Guus Hiddink. Tento rodilý Holanďan už své fotbalové nadání zúročil coby trenér Jižní Koreje a poté Austrálie. Nyní usedl na lavičku nevýrazné ruské reprezentace a opět dokázal, že k úspěchu nepotřebuje fotbalisty nejvyššího kalibru.

Svou sílu a zároveň cit pro fotbal ukázal už při nominaci. Který „rozumný“ trenér by s sebou na ME tahal hráče, který má stop na dva zápasy? Navzdory tomuto „nerozumu“ si Hiddink přivezl Arshavina, který mohl nastoupit až ke třetímu zápasu, tedy poslednímu ve skupině.

Žolík nastupuje

Po debaklu 1:4 se Španělskem, a poté hubené výhře 1:0 nad Řeckem, čekal tým Ruska rozhodující boj o postup ze skupiny. Jejich protivníkem byl tým Švédska, který potřeboval také bodovat. Hiddink však z rukávu vytáhl svého žolíka – Arshavina. A vyplatilo se. Rusové se bez problémů mohli po výhře 2:0 radovat z postupu ze skupiny. Byl to právě Arshavin, který rozhýbal celé mužstvo. Svou dravost pečetil gólem a po zásluze byl vyhlášen hráčem utkání. Hiddink tak jednoznačně umlčel všechny kritiky jeho nominace. Moc dobře musel vědět o kvalitách Arshavina, a proto si jej mohl dovolit povolat na poslední zápas ve skupině. Opravdu geniální tah. Klobouk dolů pane Hiddinku.


Nejhezčí zápas

To nejhezčí ale mělo teprve přijít. Ve čtvrtfinále se Rusům do cesty totiž postavili Holanďané, před nimiž se třásl celý zbytek Evropy. Famózní skóre 9:1 ze tří zápasů ve skupině je pasovalo na favorita celého šampionátu. Tempo hry však překvapivě určovali právě Rusové. Celé mužstvo předvádělo líbivý fotbal. Lehounce, vtipně a bez zbytečné nervozity se Rusové snadno dostávali za soupeřovu obranu, která byla znatelně pomalejší. V 56 minutě se také po zásluze dostali do vedení. Přesto se nestáhli a nebáli se o výsledek, ale dál se hnali na soupeřovu bránu a předváděli jednu podařenou akci za druhou. Fotbal si užívali plnými doušky. Nebyl to fotbal pro peníze, ale nefalšovaný fotbálek pro radost. Jako malí kluci si pohrávali s míčem a dali tak vyniknout fotbalové nádheře. Radost z fotbalu jim nevzal ani nešťastný vyrovnávající gól těsně před koncem normální hrací doby. V prodloužení Holanďanům docházely síly ještě znatelněji. Rusové ale jeli opět naplno a divákům věnovali opravdu výjimečný fotbalový zážitek. Celé galapředstavení korunovali dvěma góly v prodloužení. Arshavin vsítil jeden z nich. A kdo byl vyhlášen hráčem utkání? Opět Arshavin, který se tak odvděčil panu Hiddinkovi za důvěru. Po závěrečném hvizdu ještě zazněla skladba „Nas ně dogonjat,“ od ruského popového dua Taty, která vystihla celý průběh zápasu a stala se tak třešničkou na fotbalovém dortu. Rusové pak sice v semifinále nestačili opět na Španěly, ale nezaujatému fanouškovi to nemohlo pokazit tento silný zážitek.

Je však velká škoda, že letos již Rusko nepovede znovu Hiddink. Převzal totiž tureckou reprezentaci a s tou na ME nepostoupil.

Ve zkratce

EURO 2008
Zklamali: Francouzi (nesplnili roli favorita), Řekové (nesplnili roli obhájce titulu) a Češi (nezvládl závěr vyhraného zápasu s Tureckem).
Nezklamali: Španělé (celým turnajem se bez jediné porážky prokopali k zaslouženému titulu).
Překvapili: Rusové (pod taktovkou geniálního trenéra Guuse Hiddinka vypadli až v semifinále se Španěly) a Turci (bojovností do posledních minut postoupili až do semifinále).

Nejlepší výrok
Karel Brückner několik hodin po promarněném zápase s Tureckem: „Potvrzuji, že s trénováním definitivně končím. Chtěl bych okusit nesnesitelnou lehkost bytí a uvidím, co to se mnou udělá.“

Nejlepší střelci:
4 - Villa (Esp)
3 - Pavljučenko (Rus)
     Podolski (Ger)
     Sentürk (Tur)
     Yakin (Sui)
2 - Arshavin (Rus)
...




1 komentář:

  1. Jéje, kde jsou ty doby, kdy jsem s tatínkem sledovala fotbal. Je 14 let mrtvý a já nemám na televizi čas. Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat