Stránky

čtvrtek 28. června 2012

Zdraví

Klíšťat už se nebojím

Chystáme-li se na dovolenou, do lesa na houby, na procházku přírodou nebo jen do zahrady, musíme vždy pamatovat na skryté nebezpečí, které nám hrozí – klíšťata. Jak se bránit? A pokud si nás některé oblíbí do té míry, že se nás chytne a nepustí, jak jej bezpečně vytáhnout?

Prevence na prvním místě

Nejlepší je v období asi od dubna do října všem místům, kde by se mohli tito nebezpeční tvorové vyskytovat, naprosto vyhýbat. Jenže to je nemožné. Jednak by bylo škoda ochudit se o chvíle věnované kráse přírody a také není možné zaručit, kde se klíšťata na 100 % nevyskytují.
Přesto pár preventivních opatření udělat můžeme.
Základem je udržovat trávník častým sečením pro klíšťata nedostupným. Také na nás klíšťata údajně nepolezou, pokud jsme nadopováni vitamínem B – nejlépe pivem. Avšak představa, že při každé procházce např. do lesa musíme být podnapilí, by mohla být docela nebezpečná (místo klíšťat bychom se mohli totiž stát snadnou kořistí třeba pro vlky, medvědy, pumy :-) atd.).
Osobně se mi osvědčuje nosit holé nohy, tedy sandále a kraťasy. Proč? Zatímco v oblečení se klíště pěkně zachytí a následně se doma v poklidu zakousne kdekoliv na těle, aniž o tom víme, máme-li holé nohy, snadněji ucítíme, jak nám klíště po noze leze. Tím máme větší šanci jej z nohy setřást dřív než se zakousne a zabránit tak možné infikaci. Samozřejmě to nebude fungovat u malých dětí, ty je lepší ve vysoké trávě nosit třeba na ramenou. Asi před dvěma léty jsem touto metodou setřásl 27 klíšťat z dvaceti sedmi, které se mi šplhaly po noze (tedy 100% úspěšnost). 

Přisálo se – jak jej vytáhnout?

Existuje spousta rad a doporučení, jak správně přisáté klíště vytáhnout. Zamlouvají se mi ale moudré rady našich babiček. Konkrétní rada na klíšťata je velice jednoduchá a 100% účinná.
Navlhčete kousek vaty a namydlete. Namydlenou stranou lehce přiložte na klíště a taktéž lehce (netlačit) začněte kroužit, přičemž je jedno na jakou stranu. Po chvilce se celé živé klíště zachytí na vatě a tudíž bez strachu a obav z nákazy vytáhne.
Tato metoda je zvlášť doceněna u malých klíšťat, která se jinak velice špatně vytahují.

Přeji hodně úspěchů s touto metodou, ale lépe, kdybyste nic takového řešit nemuseli.    

1 komentář:

  1. Brrr, už dlouho jsem dětem nevytahovala klíště...a přesně takhle to dělám...

    OdpovědětVymazat