Stránky

pátek 15. června 2012

Jídlo


Pizza a zlatá pětka


Máte rádi dobré recepty? Většina dobrých receptů je ale tak složitá na přípravu a obsahuje tolik surovin, že se raději rozhodneme onu dobrotu raději nezkusit. My třeba doma máme rádi pizzu. A dokonce náš tříletý klouček, když zjistí, že bude pizza, tak neustále kontroluje těsto, zda kyne, a když je hotová, prakticky nic jiného ke štěstí nepotřebuje. Jenže receptů na pizzu je spousta. Ne každý recept se nám ale chce zkoušet. Když jsme ale objevili recept na pizzu, který se skládá z pěti základních surovin, už neměníme. Tento recept už dávno děláme zpaměti – stačí pamatovat, že surovin je pět a to už pak není nic těžkého.


Takže ty suroviny:


250 ml mléka
kostka droždí
400 g polohrubé mouky
1/2 lžičky cukru
špetka soli


Postup:

Mléko, kterého je lepší použít o trošičku víc než 250 ml ohřejeme asi minutu. Přisypeme cukr a nadrobíme droždí a zamícháme. Do mísy na těsto si připravíme mouku se solí a vlijeme rozmíchaný kvásek. Vše důkladně promícháme, aby se těsto moc nelepilo (dle potřeby přisypeme mouku). Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple (nejlépe u radiátoru nebo u okna na světle) kynout minimálně hodinu.
Připravíme si plech, který lehce vymažeme tukem (může být olej, který roztáhneme štětečkem). Na něj rozválíme (jde to krásně ručně) dokonale vykynuté těsto. Na těsto rozetřeme kečup. Pak už jen pokládáme suroviny většinou dle inspirace. Rajče, cibuli, česnek, olivy, posypeme oreganem (popř. můžeme přidat ještě mletou chili papričku) a posypeme nastrouhaným sýrem.

Pečení:

Do rozehřáté trouby na 220° C vložíme takto připravený a ozdobený plech.
Pečeme asi 15 minut.


Tip:

Protože je to recept složený z pěti základních surovin, přidejme si ještě pět různých variací.
Takže již uvedené olivy, dále může být v provedení s kukuřicí, salámem, hermelínem, ananasem.
Záleží na Vaši chuti a fantazii. Té se meze nekladou.

Přeji dobrou chuť!

2 komentáře: