Nebezpečí ukryté v plísních
Nástupem plastových oken dostala
možnost se s plísněmi seznámit drtivá většina obyvatel. Plíseň
vzniklá kondenzací vody a nedostatečným větráním usazená na
omítce může v konečném důsledku vést například k astmatům,
zejména u citlivějších dětí. Jsou ale plísně, které
„konzumujeme“ přímo. Podívejme se na jejich nebezpečí.
„Užitečné“ plísně
K léčebným účelům plísní vedl
objev penicilínu Alexandrem Flemingem. Od té doby se plísně
začaly využívat při výrobě mnoha antibiotik. Ačkoli
antibiotika byly považovány za novou cestu v medicíně, čas
ukazuje také na škodlivost vyplývající z jejich užívání.
Podáváním různých antibiotik totiž nehubíme jen škodlivé
viry, ale současně s nimi i mikroorganismy životu prospěšné. To
však vede k oslabení imunitního systému. Např. při jednom
pokusu v Mexickém pohraničním městě Tijuana, měly zdejší
dívky živicí se nejstarším řemeslem užívat preventivně celý
život jistá antibiotika. Výsledek? Mnohé tyto dívky umíraly v
mladém věku na virové nákazy...
Nebezpečné plísně
V dnešní době se téměř veškeré
potraviny včetně pečiva balí do igelitu. Není proto divu, že je
tak pro plísně na potravinách vytvořena živná půda. Plísně
na potravinách produkují tzv. mykotoxiny, z nichž nejznámější
je zřejmě aflatoxin – silně rakovinotvorná látka vyskytující
se právě v plísních na potravinách. Tyto látky mohou vést k
poškození především játry, ledvin, srdce, nervové tkáně a
mohou vést dokonce k nádorovému onemocnění.
Buďte tedy velice opatrní a plísní
napadené pečivo, ovoce, zeleninu, marmeládu, kompot apod. bez
milosti vyhoďte! Sice možná přijdete o pár korun, ale příště
budete důslednější a navíc se vyhnete zdravotním komplikacím,
které by Vás stály nejen zdraví, ale také daleko větší
výdaje.
Žádné komentáře:
Okomentovat