Jedenáctka omlazujících potravin - I. část
.jpg)
Kupodivu k omládnutí nevedou nějaké
zázračné prostředky, ale jednoduché a snadno dostupné dary
přírody. Pokud se tedy vyhýbáme chemicky či jinak upravované
stravě a konzumujeme ryze přírodní stravu, má to blahodárný
vliv na náš organismus. Koneckonců látky obsažené v přírodní
stravě působí příznivě na každou buňku v těle, což vede ke
zpomalení procesu stárnutí. Některé potraviny mají přece jen
mimořádné dispozice k omlazujícímu efektu. Uveďme si aspoň jedenáct z nich.
Omlazující potraviny
Třešně a višně
Jsou
bohaté na vitamín C, který je nepostradatelný pro imunitní
systém. Dále obsahují draslík, jež napomáhá tvorbě energie.
Kromě železa a vápníku jsou také bohaté na jód, tak
nedostatečný pro činnost štítné žlázy. Obsahují kyselinu
elagovou, která tlumí činnost enzymů podporujících růst
nádorových buněk. Snižují hladinu cukru v krvi. Obecně platí,
že čím tmavší, tím výživnější.
Také čistí krev, játra a ledviny.
Podporují zdravý vývoj kůže, růst vlasů, pomáhají při
paradentóze a hlavně omlazují tkáně. Přirozenou cestou
podporují vylučování, což vede k úbytku tělesné váhy.
Hroznové víno
Je bohaté na antioxidanty antokyany, které navíc zlepšují
krevní oběh a činnost srdce. Čistí organismus a odvádí
jedovaté látky z těla ven. Díky vysokému obsahu vitamínu B6
podporuje
tvorbu imunitních aminokyselin, dále činnost nervové soustavy.
Odstraňuje nervozitu, deprese a je vhodné i při dietě. Působí
proti únavě, dodává totiž okamžitou energii. Čistí cévy,
zpevňuje tkáně. Snižuje citlivost pleti na sluneční záření,
čímž vede ke zpomalení stárnutí. Semínka neplivejte, dodávají
pokožce potřebnou vlhkost a zásobují ji živinami. Dávejte
přednost hroznům červeným před bílými. Chrání pokožku před
volnými radikály, které mají vliv na stárnutí pokožky a tvorbu
vrásek.
Hořká čokoláda
Není pochyb o tom, že lahodný kousek čokolády, který se nám
přímo rozplyne na jazyku okamžitě zlepšuje náladu a zmirňuje
úzkostné stavy a má protistresový ´účinek. Pravá čokoláda
musí obsahovat kakaové máslo. Náhražky s minimálním obsahem
kakaového prášku nemají s čokoládou vesměs nic společného.
Díky vysoké energetické hodnotě dobře slouží vojákům,
sportovcům, ale také studentům. Má vysoký obsah antioxidantů,
posiluje cévy, zvlhčuje a omlazuje pokožku. Brání zhoubnému
vlivu volných radikálů. Posiluje imunitu.
Špenát, kapusta
A další listová zelenina je tím pravým elixírem pro lidský
mozek. Obsahují foláty, což jsou sloučeniny kyseliny listové,
které posilují mentální schopnosti a podporují bystrý mozek.
Nedovolí tak našemu mozku stárnout, a to je základ na cestě za
mladostí. Navíc působí proti rakovinnému bujení a vede ke
snížení hladiny cholesterolu.
Rajčata
Obsahují lykopen,
který pomáhá v boji proti rakovině, zejména prostaty. Lykopen
náš organismus lépe zužitkuje, pokud jsou rajčata tepelně
zpracována. Díky minimálnímu množství kalorií jsou rajčata
také velice vhodnou stravou při snižování hmotnosti. Podporují
látkovou výměnu, usnadňují spánek, díky vitamínu E chrání
náš organismus před toxiny. Omlazují buňky jak uvnitř těla tak
rovněž při tvorbě kůže. Díky vláknině a antioxidantům jsou
vhodné k přípravě pleťových masek.
V druhé části si doplníme celou jedenáctku.
Žádné komentáře:
Okomentovat