Stránky

sobota 11. srpna 2012

Rodina a vztahy

Jak to tchýni pěkně "zavařit"


Vztah tchýně vs snacha, popř. zeť se stává námětem mnoha vtipů a legračních epizod. A povětšinou se tchýně pro dotyčného stává doslova noční můrou. Jak si tchýni získat a přitom jí to pořádně zavařit? Recept najdete v následujícím článku.
Ačkoli je výše uvedený vztah obecně považován za bojový, nemusí to tak být vždy. Vzpomeňme si na velice blízký a přátelský vztah mezi Noemi a Rut v biblických dobách. Přestože Rut přišla o manžela, neopírala se o svou vlastní rodinu. Byla ochotna se svou tchýni Noemi jít do neznámé oblasti. Opustila přitom nejen svůj domov, svou rodinu, ale také náboženské zvyklosti, které byly v Moabu silně zakořeněné. Rozhodla se spolu s Noemi uctívat pravého Boha v zemi Izraelitů, přestože měly jakožto vdovy málo prostředků k životu.

Je to vzorový příklad pro nás všechny. Tchýně nemusí být vždycky nepřítel. Možná se jen až moc snaží zajistit, aby její dítě bylo dobře zabezpečené. A právě ono "až moc" může být kamenem úrazu, pokud nejsou rozlišeny hranice. Možná se ale musíme zastavit také u sebe. Díky těm mnoha vtipům o tchýni máme zřejmě hluboko zakořeněné předsudky.

Abychom to ale toto téma trochu odlehčíli, řekněme si, jak si tchýni trochu získat a přitom ji to pěkně zavařit. Potřebovat k tomu budeme spoustu okurek, pár zavařovacích sklenic a uzavírací víko. Postup je velice jednoduchý. Natrhané okurky pečlivě umyjeme, naskládáme do sklenic, uzavřeme a necháme ještě asi 15 minut povařit. Vyčkáme, až sklenice vychladnou a poté vše předáme tchýni jako dárek se slovy: "Tak jsem Vám to maminko, pěkně zavařil." :-)
Uvidíte, že spokojenost bude na obou stranách.

Žádné komentáře:

Okomentovat