Stránky

středa 2. května 2012

Zdraví

Shnilé ovoce do marmelády!

Během studií jsem si přivydělával, kde se dalo. Největší dojem ale na mě zanechala brigáda v jistém konzervárenském podniku. Od té doby do pusy bez debat nevtlačím nejenom paštiku, ale ani dobře vypadající marmeládu. Na brigádě jsem totiž pochopil, z čeho se vyrábí. Stačil jeden příkaz...

Lákavá marmeláda

Na první pohled se může zdát, že nám nic nehrozí. Marmeláda uložená v regálu totiž vypadá docela lákavě. Třpytivá barva ovoce, pečlivě vytvarovaná sklenice, tomu prostě nejde odolat. Avšak – je ta krása navenek také tak dokonalá uvnitř?

Plísně a spol.

Na již zmíněné brigádě jsem tedy nahazoval z kádě meruňky na pás, který obsluhovali další pracovníci. Po vytřídění v konečné fázi vznikly krásné meruňkové kompoty. Co se ale dělá s tím zbytkem?
Mistrová to řekla na plnou pusu: „Dobré do kompotu a ty nahnilé na marmeládu.“ Hotovo, to nepotřebuje další komentáře...
Přitom aflatoxin, plíseň vyskytující se právě na ovoci, zelenině, pečivu atd., je silně rakovinotvorná. A nepomůže ani okolí plísně odkrojit, napadená je totiž celá potravina. O to víc je zarážející, s jakou lhostejností lidé přistupují ke zdraví svých zákazníků...

Není nad domácí výrobu

Od té doby si vážím každého receptu, díky němuž se dá spoustu dobrot vyrobit v domácích podmínkách. Je to sice pracnější a časově náročnější, ale vím, co do toho dávám. A tak si pochutnáváme na domácí marmeládě, domácím kečupu, domácím vínu apod. Vřele doporučuji.

1 komentář: