Shnilé ovoce do marmelády!
Během studií jsem si přivydělával,
kde se dalo. Největší dojem ale na mě zanechala brigáda v jistém
konzervárenském podniku. Od té doby do pusy bez debat nevtlačím
nejenom paštiku, ale ani dobře vypadající marmeládu. Na brigádě
jsem totiž pochopil, z čeho se vyrábí. Stačil jeden příkaz...
Lákavá marmeláda
Na první pohled se může zdát, že
nám nic nehrozí. Marmeláda uložená v regálu totiž vypadá
docela lákavě. Třpytivá barva ovoce, pečlivě vytvarovaná
sklenice, tomu prostě nejde odolat. Avšak – je ta krása navenek
také tak dokonalá uvnitř?
Plísně a spol.
Na již zmíněné brigádě jsem tedy
nahazoval z kádě meruňky na pás, který obsluhovali další
pracovníci. Po vytřídění v konečné fázi vznikly krásné
meruňkové kompoty. Co se ale dělá s tím zbytkem?
Mistrová to řekla na plnou pusu:
„Dobré do kompotu a ty nahnilé na marmeládu.“ Hotovo, to
nepotřebuje další komentáře...
Přitom aflatoxin, plíseň vyskytující
se právě na ovoci, zelenině, pečivu atd., je silně
rakovinotvorná. A nepomůže ani okolí plísně odkrojit, napadená
je totiž celá potravina. O to víc je zarážející, s jakou
lhostejností lidé přistupují ke zdraví svých zákazníků...
Není nad domácí výrobu
Od té doby si vážím každého
receptu, díky němuž se dá spoustu dobrot vyrobit v domácích
podmínkách. Je to sice pracnější a časově náročnější, ale
vím, co do toho dávám. A tak si pochutnáváme na domácí
marmeládě, domácím kečupu, domácím vínu apod. Vřele
doporučuji.
Už jsem o tom slyšela od více lidí. :-(
OdpovědětVymazat