Stránky

pátek 4. května 2012

Hobby

Gobelínová výšivka


Píšete rádi články o tématech, o nichž nevíte naprosto nic? Mi se to občas stane. V kurzu žurnalistiky jsem dostal za úkol napsat právě o něčem, čemu naprosto nerozumím. Já si vybral gobelínovou výšivku. A musím říct, že ačkoli jsem o tom neměl ani páru a vůbec tomu nerozumím, přišlo mi to nakonec docela zajímavé. Proniknutí do nových oblastí beru jako cennou zkušenost. Následuje tedy článek z kurzu.

Způsob relaxace

Každý z nás hledá nějaký způsob relaxace, který mu pomůže uniknout hektickému tempu dnešní doby. Muži se s prutem v ruce vydávají k rybníku na ryby, ženy si naopak mohou odpočinout a nabrat sílu s jehlou v ruce ve svém oblíbeném křesle. Možná už nechtějí vyšívat jednoduchým křížkovým stehem, ale rozhodnou se zkusit vyšít gobelínovou výšivku. O co se vlastně jedná?

Gobelínová výšivka

Tato technika se používá na vyšívání různých námětů na nástěnný koberec, obrazy, ubrusy, polštáře apod. V minulosti gobelínové vyšívání našlo uplatnění také u čalounění menších pohovek nebo stoliček. Výhodou je, že gobelínové výšivky zvládneme bez speciální zručnosti a zkušenosti. Co však k tomuto druhu vyšívání nutně potřebujeme, je trpělivost.
Neobejdeme se také bez některých dalších nutností. Základ je gobelínové plátno. Ať už si vybereme plátno z bavlny nebo lnu, a to v jakémkoliv barevném provedení, musíme myslet na to, že bychom pro vyšívání světlými nitěmi neměli použít tmavé plátno. Prosvítání tmavého podkladu by pokazilo celý dojem. Musíme si dát také pozor na gobelínovou přízi. Ta musí být dostatečně silná, aby překryla použitou tkaninu. Pro tyto účely se hodí mulinka, je sice trochu dražší, ale úměrná kvalitě. Vyšíváme s 1 – 3 vlákny. Přízi navlékneme na speciální jehlu s velkým ouškem a tupým hrotem. Tupým proto, abychom náhodou nepropichovali vlákna látky. Pokud plátno napneme na rám, zabráníme tomu, aby se výšivka nevlnila či nenatahovala.
Při samotném vyšívání je třeba myslet na to, že musíme vyšívat stále stejným směrem. To znamená, že pokud začneme zprava doleva, musíme tak postupovat až do konce, jinak by se pokazil dojem obrázku. Gobelínového stehu docílíme půlkřížkem. Postup je na začátku stejný jako u křížkové výšivky, akorát provádíme pouze spodní steh křížkové výšivky.

Ukázky prací

Vzácné gobelíny můžeme např. vidět na výstavě ve Vlastivědném muzeu v Šumperku, ale dokonce také v Národním divadle v Praze, kde si můžeme prohlédnout díla významného textilního výtvarníka Jaromíra Hanzelky. Pokud se ale chceme inspirovat vlastní fantazií, můžeme si sami vytvářet předlohy na počítači třeba v programu Pattern Maker.
Pak už nám v křesle při poslechu oblíbené hudby s jehlou v ruce nebude nic chybět.

Žádné komentáře:

Okomentovat